Dr. Puskás Tivadar Koczka Tibor Illés Károly Molnár Miklós Lendvai Ferenc Városháza

Önkormányzati hírek

A tűzoltó és mentő beavatkozások gyakorlatáról szóló előadássorozaton vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága igazgatója tartott sajtótájékoztatót a "Romkert turisztikai célú fejlesztése - védőépület megépítése" című pályázattal kapcsolatban, majd ünnepélyes keretek között írták alá a támogatási szerződést. A sajtóeseményen rész vett dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a körzet képviselője.

A Szent Márton köpenye program keretében rendezett, az „Akkor és ott nemet mondani” című Zacher Gábor előadása előtt mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az Agora Savarai Filmszínházat megtöltő diákság előtt.

A JOGpontok elnevezésű ingyenes jogsegélyszolgálatot népszerűsítő sajtótájékoztatót tartott dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Potykievitz Tamás, a JOGpontok Nyugat-Dunántúli Régió menedzsere és Bernáth Ildikó kontroller.

"A BringaAkadémia fejlesztése Szombathelyen" témakörben tartott sajtótájékoztatót Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere és Abelovszky Tamás, a Vuelta Sportiroda képviselője, a BringaAkadémia programvezetője a Gothard Jenő Általános Iskolában, ahol az ország első bringaakadémiája működik iskolai kerretek között, majd átadták a BringaAkadémia új munkafüzeteit Nagyné Tancsics Ildikó igazgatónőnek és Kelemen Tibor testnevelő tanárnak.

A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont a Nyugdíjas és aktív iskolaigazgatók találkozójának, akiket dr. Puskás Tivadar, Szombathely, Megyei Jogú Város polgármestere köszöntött. A találkozón részt vett Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális Bizottság elnöke, Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója. Hodvogner Csaba, az intézmény igazgatója bemutatta az iskolát az igazgatóknak.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere október 16-án, az Újraélesztés Világnapján adott át új, félautomata defibrillátort a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjában. Az átadási ceremónia után Köcse Tamás vezető mentőtiszt mutatta be a hallgatóknak az eszköz használatát.

A 25 éves Szombathelyi Hospice Alapítvány emlékülésén mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Ezt követően városunk nevében oklevelet nyújtott át dr. Rúzsa Ágnesnek, a Szombathelyi Hospice Alapítvány elnökének.

2017.10.14 18:00

A Vas megyei Prima Díj átadó gálán adta át a közönségdíjat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Prima díjat adott át dr. Hende Csaba, és Ágh Péter országgyűlési képviselők, dr. Kondora Bálint, Vas Megye Közgyűlésének alelnöke.

Befejeződött a Haladás Sportkomplexum építési munkálata Szombathelyen. A létesítmény műszaki átadás-átvételi folyamata rendben lezajlott, jelenleg garanciális és utójavítási munkákat végez a kivitelező. A hivatalos nyitóünnepségre 2017. november 8-án kerül sor a Rohonci úti sportkomplexumban. Az ünnepségre 1200-3500 forint között lehet majd jegyet váltani, a tervek szerint 2017. október 24-től.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Kántás Zoltán, a terület önkormányzati képviselője adta át az új, temető előtti parkolót és a hozzá kapcsolódó utat Zanaton. Az önkormányzat 30,5 millió forintos beruházásában készült el a 2 sávos, mintegy 70 méter hosszú aszfaltburkolatú út, egy szilárd burkolatú forduló a szemétszállító járművek számára, 10 normál, 1 mozgássérült térkő burkolatos parkoló a temető látogatói számára. Az eseményen részt vett Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

Fogyatékkal élő Emberek Vas megyei Sportnapját rendezte meg az Aranyhíd Nevelési - Oktatási Integrációs Központban a Vas Megyei Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Érdekvédelmi Szövetsége. A sportnapot dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, majd a rendezvény végén az eredményhirdetésen a díjakat Koczka Tibor alpolgármester adta át.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor, sportért felelős alpolgármester az Arena Savaria mellett mobil kosárlabda pályát és hozzá tartozó palánkot adott át. Az Önkormányzat 6 millió forintot fordított a pálya elhelyezésére. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a sportág népszerűsítésére szánja a TAO támogatásból beszerzett pályákat, melyből 25 darabot szerzett be, ebből került egy Szombathelyre. A pályát dr. Puskás Tivadar polgármester feldobása után Koczka Tibor alpolgámester a bajnokságon résztvevő diákokkal együtt játszva avatta fel.

2017.10.10 15:30

A Rólad szól! – párbeszéd a fiatalokkal elnevezésű programsorozat résztvevőit köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Terében, az Óperint utcában.

A Szent Márton terv keretében készült el az Ady tér és a Mindszenty tér közötti, a Romkerten átvezető sétány. Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, avató beszédet mondott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A sétányt megáldotta dr. Székely János megyéspüspök.

2017.10.10 10:00

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja Ápolók Napján mondott beszédet dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Kiemelte, hogy ápolónak, ápolónőnek lenni az egyik legszebb hivatás, de egyben a legnehezebb is. Együttérzésükre, bátorításukra minden betegnek szüksége van, de ugyanakkor nagy szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal az orvosok nélkülözhetetlen segítői is egyben.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere átadta azt a klubhelyiséget, amit az Olad Városrészért Alapítvány dr. Horváth Attila önkormányzati képviselő anyagi segítségével alakított ki. A képviselő 1 millió forintot ajánlott fel a baba-mama, illetve nyugdíjas klub elhelyezésére szolgáló helyiségek felújítására, berendezésére. Hegedüs László, az alapítvány elnöke örömmel köszöntette a nyugdíjasokat és az Oladi Általános Iskola műsort adó diákjait az újonnan berendezett, barátságos klubban.

2017.10.09 10:00

Az Age-friendly Region – Idősbarát Régió, az Osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés az időskori magas életminőség biztosítása érdekében című együttműködési projekt nyitórendezvényét dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Nyolc ország képviseletében mintegy 120 versenyző lépett tatamira az ARÉNA Savariaban tartott Goju Kupán. A Shotokan karatét űző mesterek mellett a Goju-kai karate képviselői is megküzdöttek. A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A megnyitón jelen volt dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke.

2017.10.07 13:45

A japán kimonó és annak professzionális, tradicionális fotózása volt a fő téma a Magyar-Japán Baráti Társaság által szervezett Japán Napon az Agora Művelődési és Sportházban, melyet dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és a Japán nagykövetség képviseletében Kuragane Kei nyitott meg.

3. alkalommal rendezték meg Szombathelyen a Megyei Tűzoltó Találkozót. Az eseményen részt vett dr. Hende Csaba az országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Majthényi László a Megyei Közgyűlés elnöke, valamint dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója. A köszöntő beszédek után elhelyezték az időkapszulát. A rendezvényen Puskás Tivadar elismerést vett át Bognár Balázstól.

Az aradi vértanúk halálának 168. évfordulóján szentmisével kezdődött a városi ünnepség. Emlékbeszédet dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője mondott a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjainak műsora után, majd a mártírok emlékfalánál dr. Puskás Tivadarral, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterével, és dr. Takátsné dr. Tenki Máriával, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnökével koszorúzott. A Batthyány téri emléktáblánál a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd mécsesekkel emlékeztek. A rendezvényen a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata működött közre.

Sajtótájékoztatót tartott Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Németh István, a SeniorMasters Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet igazgatósági elnöke, valamint Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója arról, hogy munkába álltak a nyugdíjas szövetkezet első dolgozói Szombathelyen az „Idősek hetében”. Az Agora Művelődési és Sportház információs pultjában két munkatárs már az új foglalkoztatási formában dolgozik.

Az Aradi Vértanúk Emléknapján a megyei megemlékezésen Szombathely képviseletében dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester koszorúzott Batthyány Lajos mellszobornál.

A Savaria Történelmi Karnevált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. egy ünnepélyes köszönetnyilvánító estére hívta a rendezvény támogatóit és partnereit. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek és támogatóknak azért, hogy az összefogás eredményeként sikeres és biztonságos rendezvényen szórakozhatott mintegy 130-140 ezer látogató, de köszönetet mondtak a város lakóinak is, akik visszaforgatva az idő kerekét jelmezbe bújva élték meg a négynapos fesztivált.

Szombathely 11. Ovi-sport pályáját avatta fel dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Kecskés László, a körzet önkormányzati képviselője a Mesevár Óvodában. A gyerekek szüreti műsorral ünnepeltek, és sportos szülők bevonásával focimérkőzéssel vették birtokba a pályát.

Az Idősek Hete programkör keretében a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban Koczka Tibor Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg azt a kiállítást, ahol idősek kézműves alkotásait mutatják be. Az Idősek Hete rendezvénysorozat a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Szolgálat égisze alatt valósult meg.

Ünnepi beszédben köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az Idősek Hete programsorozat részvevőit az Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban, a házigazda, Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője felkérésére.

Szombathelyen, az Egyetemi Sportcsarnokban rendezték meg a 66. Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóját, amelyen Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A nagyszabású sporteseményen az ország több patinás intézményéből érkeztek diákok. A rendezvényen az intézmények vezetőin túl tiszteletét tette Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára is.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága igazgatója tartott sajtótájékoztatót a Víztorony és környezetének turisztikai fejlesztése előkészítéséről, majd a projekt támogatásáról szerződést írtak alá. A sajtótájékoztatón jelen volt Illés Károly alpolgármester.

2017.10.03 16:45

A népszerű Tea & Tudomány programsorozat keretében avatott "Dicsőségfalat" Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere és Módos Tibor igazgató a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban.

A Pozsonyi utcai Idősek Klubja és Gondozóház tagjainak régi vágya volt egy állítható ráccsal használható betongrill, egy kerti sütő, valamint további, a sütés-főzéshez szükséges kellékek, melyeket a gondozóházi ellátottakkal közösen tudnának használni. Kántás Zoltán képviselői keretéből oldotta meg és jutott el az adomány a klubtagoknak, amit dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Kántás Zoltán önkormányzati képviselő adott át az időseknek.

Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötte a Herényi Nyugdíjas Kör tagjait, és ajándékokkal kedveskedett nekik.

2017.09.30 13:00

A TempO Országos Bajnokság 2017 - tájékozódási verseny eredményhirdetésén vett részt Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere, és díjakat adott át két kategóriában hat versenyzőnek.

2017.09.30 09:00

A 47. díszmadár-kiállításon mintegy 400 madarat mutattak be az érdeklődőknek az Arborétum Látogató Központban. A kiállítókat és látogatókat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Virágh Dezső rendező köszöntötte és nyitotta meg a 47. Díszmadár Kiállítást.

2017.09.29 19:00

A Zene Világnapján a Bartók teremben köszöntötte Petró János karnagyot 80. születésnapja alkalmából dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

2017.09.29 10:00

Az Idősek Világnapján köszöntötte a résztvevőket Dancs István, Vas megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének elnöke, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke. A rendezvény kitüntetések, elismerések átadásával folytatódott, és műsorral zárult.

Egy úszó és két dobóatléta fiatal sikeres sport eredményeikért vehette át dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterétől és Koczka Tibor alpolgármestertől az elismerést. Barta Márton, a Vízmű SE 18 éves úszója az indianapolisi ifjúsági világbajnokságon egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet szerzett, Halász Bence a Dobó SE 20 éves kalapácsvetője a londoni atlétikai VB-n 11. helyen végzett. Társa a 19 éves Rába Dániel pedig kalapácsvetésben ért el szép sikereket az U20-as EB-n.

34. alkalommal gyűltek össze a hazai természettudományi muzeológusok Szombathelyen. Az eseményen dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt, a konferenciát dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. A rendezvény elsődleges célja a kollégák továbbképzése, közös szakmai fórum teremtése a szakmai érdekek összehangolására, közös szakmai képviseletére.

„Verseny az Európa Kulturális Fővárosa címért – Miért érdemes és mi ennek a hozadéka?” címmel szerveztek kerekasztal beszélgetést a City Hungary Fórum keretében Budapesten. Szombathelyről Koczka Tibor alpolgármester fejtette ki véleményét, hangsúlyozva: - Szombathely a pályázatnak köszönhetően 10-15 éves távlatban tudja jövőképét megfogalmazni. A szombathelyi pályázatban arra keresik a választ, hogyan tud a kultúra a város gazdasági fejlődéséhez, gyarapodásához hozzájárulni. Szombathely mellett Debrecen, Veszprém, Győr és Gödöllő képviselői is megszólaltak az Európa Kulturális Fővárosa pályázattal kapcsolatosan. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy bár csak egy város viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, valamennyi pályázó nyertes lehet, hiszen tulajdonképpen egy közép-, és hosszútávú kulturális stratégiát dolgoznak ki településükön.

2017.09.24 13:00

Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere is részt vett azon a futóversenyen, melyet a SzoSE szervezett vasárnap kora délután az ELTE Savaria Egyetemi Központnál.

A vajdahunyadi Corvin Savaria Társaság meghívására szeptember 24-27. között a szombathelyi önkormányzat képviseletében dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Kecskés László és Sátory Károly képviselők részt vettek a romániai testvérvárosban a VIII. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényein. A küldöttség ellátogatott a Matei Corvin Kollégium magyar tagozatára, ahol az óvodás és kisiskolás gyermekek reneszánsz témájú kézműves foglalkozásait tekintették meg. A Corvin Savaria Társaság Magyar házában az egyesület elnökével ünnepélyes keretek között aláírták a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által nyújtott 600.000 forintos támogatásról szóló szerződést. A delegáció látogatást tett Dan Bobouţanu polgármesternél, akivel egyeztetették a két város együttműködésére vonatkozó elképzeléseket, részt vettek a Magyar Napok keretében a várban megrendezett reneszánsz kastélyfesztivál programjain, valamint ellátogattak a Téglás Gábor elméleti líceumba és a Szent Ferenc Alapítványhoz

Hazai győzelemmel zárult a VIII. Horváth Zoltán Emléktorna az Aréna Savariában. A Paks elleni döntőt a Falco-Vulcano KC csapata simán, 92-68-ra nyerte. A tornagyőzelemért járó kupát Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere adta át. A torna legjobb játékosa Perl Zoltán lett, míg a legjobb hazai kosaras címet Milos Borisov érdemelte ki. A legjobb centernek a paksi Eilingsfeld Jánost választották. Az egykori Falco játékos, Horváth Zoltán tragikus balesetben vesztette életét 2009-ben. Az immár hagyományosan megrendezett őszi tornával a szombathelyi csapat méltó módon őrzi az égi center emlékét.

A szlovén, horvát, német és roma önkormányzat, valamint a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete, a HÁROFIT Közhasznú Egyesület és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szervezte a XIV. Szombathely Nemzetiségi Napot a Vasi Skanzenben. Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere megnyitó beszédében hangoztatta, hogy Magyarország kulturális sokszínűségében meghatározó szerepet játszanak a nemzetiségek.

Jubileumi ünnepség keretében családi napot rendezett az LUK Savaria Kft. Szombathelyen, ahol ünnepi köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is. Az elismerések átadása után az ünnepség résztvevői megtekintették az üzemet.

2017.09.23 09:30

A KISZ lakótelep napját nyitotta meg dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Nemény András a körzet önkormányzati képviselője.

Közel 200 külföldi tanuló és kíséretük részvételével elstartolt az EUROWEEK elnevezésű nemzetközi diákhét. Az AGORA Savaria Moziban megtartott nyitóünnepségen dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a 20 országból érkezett vendégeket és kívánt nekik kellemes időtöltést, játékos tanulást.

A Micimackó futóversenyt, melynek a szombathelyi Csónakázó tó szigete adott otthont szombat délelőtt, Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg.

A Horváth Zoltán Nemzetközi Kosárlabda Emléktornát nyitotta meg dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A torna előtt a család, a barátok és a csapatok résztvételével megemélékeztek a torna névadójáról, a Falco egykori játékosáról, Horváth Zoltánról (Cece).

Az autómentes napon, a mobilitási hét zárásaként több program zajlott a város különböző pontján. Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium kerékpározóit, és az autómentes nap résztvevőit a Rákóczi utcában.

Programok

Gyerekeknek: A VERS VILÁGA

Időpont: 2018 Január 03. (Szerda) 09:00

Szóra bírt csontjaink (Savaria Múzeum) (Előadás/Kiállítás)

Savaria Múzeum, Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 9.
2018 Február 08. (Csütörtök) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Életmű - Szyksznian Wanda grafikusművész kiállítása (SZOMBATHELYI KÉPTÁR) (Előadás/Kiállítás)

Szombathelyi Képtár, Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 12.
2018 Március 14. (Szerda) 10:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
A Berzsenyi Dániel tér arcai (BDMK) (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2018 Április 04. (Szerda) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
„A MÚLT ÉS A JÖVŐ NEM A TIÉD…” (SZOMBATHELYI KÉPTÁR) (Előadás/Kiállítás)

Szombathelyi Képtár, Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 12.
2018 Április 28. (Szombat) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...