Dr. Puskás Tivadar Koczka Tibor Illés Károly Molnár Miklós Lendvai Ferenc Városháza

Dr. Puskás Tivadar

Sajtótájékoztató a Bartók Fesztiválról

Sajtótájékoztatót tartott a 35. Nemzetközi Bartók Fesztiválról dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Hamar Zsolt, Liszt Ferenc- díjas karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója és Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Fotó: Cseh Gábor

Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál már 35. alkalommal kerül megrendezésre, 2019. július 12. és 20. között. A fesztivál nagyszerű programokat kínál Szombathelyen és környékén. Találkozhatnak a Grazioso Kamarazenekarral, Hamar Zsolttal, a Savaria Szimfonikus Zenekarral, Sebestyén Mártával, a Párniczky Quartettel, Szamosi Szabolccsal. A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál szakmai programjai mellett számos esemény várja a közönséget, többek között lesz flashmob, filmvetítés, fúvószenekari térzene és éjszakai orgonakoncert.

A Filharmónia Magyarország által szervezett szeminárium elsődleges célja, hogy szakmai fórumot teremtsen a világ minden tájáról érkezett résztvevőknek. Az ide látogató karmesterek nemcsak a kortárs művek autentikus előadásmódját sajátíthatják el Hamar Zsolt vezetésével, hanem Bartók különleges zenei világának megértése által, annak értő művelőivé válhatnak.

A kurzus mellett színes programokkal várja a közönséget az egy hetes fesutivál. Július 12-én a Nemzeti Filharmonikusok művészeiből alakult Grazioso Kamarazenekar hangversenye nyitja meg a Bartók Fesztivált, Hamar Zsolt vezényletével. A következő napokban pedig Kőszegen és Sárváron találkozhatnak a fesztivál programjaival könnyed, nyáresti koncertek formájában.

Mindenképp érdemes lesz ellátogatni a Bartók című dokumentumfilm ingyenes vetítésére július 17-én, ahol nem csak Sipos József rendezővel találkozhatnak személyesen, hanem egy premier előtti vetítés keretében a film idén megjelenő folytatását is megtekinthetik. Az este a Párniczky Quartet felejthetetlen jazz koncertjével ér véget. Az együttes teljesen egyedi hangzásának gyökerei a jazzben, a kortárs klasszikus-, és a magyar népzenében keresendők. A zenekar azzal a céllal alakult, hogy megszólaltassa Bartók Béla darabjainak átdolgozásait.

Július 18-án a közönség végigjárhatja képzeletben Bartók Béla népzenegyűjtő körútjait. Fültanúi lehetnek annak, hogy a népdalok hogyan öltenek formát Bartók műveiben, Sebestyén Márta és a Szent Efrém Férfikar egyedülálló, autentikus előadásában.

A hagyományosan megrendezésre kerülő karmesterkurzus zárókoncerten pedig a kurzuson résztvevő fiatal tehetségek lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhassanak a nagyérdemű előtt.

Idén nyáron először kerül megrendezésre az Orgonák éjszakája a Filharmónia Magyarország szervezésében július 20-án, mely a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál része. Az este folyamán egy rekord kísérletre is sor kerül, amelynek célja, hogy a hangszerek királynőjének éjszakájára komponált dallamokat az országban a lehető legtöbb orgonán egy időben szólaltassák meg. A szombathelyi Székesegyház is részese lesz az eseménynek. Szamosi Szabolcs orgonaművész Vizin Viktóriával, az egyik legszenvedélyesebb mezzoszoprán énekesnővel és Horváth István énekművésszel ad késő esti orgonakoncertet, ahol nem csak a hangok, de a fények különleges játéka is elvarázsolja majd a közönséget.

Több belépőjegy vásárlása esetén akár 35% kedvezménnyel vehetnek részt a fesztivál programjain. További információ a www.filharmonia.hu weboldalon.


Galéria (15 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.08.22
Módosítva: 2019.08.22

Fellobant a karnevál lángja

A karneváli láng meggyújtásával kezdetét vette a XX. Savaria Történelmi Karnevál. Savaria polgárait Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte.

Feltöltve: 2019.08.22
Módosítva: 2019.08.22

Savaria undergrand címmel nyílt kiállítás

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum KÉPTÉR kiállítás sorozat Savaria undergrand című kiállítása nyílt meg az Iseum Savariensében. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Csapláros...

Feltöltve: 2019.08.21
Módosítva: 2019.08.22

"A márka neve: Savaria - Szombathely" című kiállítás nyílt

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja által szervezett kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere...

Feltöltve: 2019.08.21
Módosítva: 2019.08.22

Fejes Rezső szépkorú köszöntése

Fejes Rezsőt köszöntötte 90. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.08.20
Módosítva: 2019.08.20

Államalapító Szent István Király ünnepe

Dr. Székely János megyéspüspök ünnepi szentmiséje után vonták fel a nemzet lobogóját a Szent István szobor előtti téren, ahol az államalapító Szent István Király ünnepe alkalmából mondott ünnepi beszédet dr. Balázs Péter, megyei jegyző. Az ünnepségen...

Feltöltve: 2019.08.19
Módosítva: 2019.08.20

Kitüntetésben részesült dr. Puskás Tivadar

Az Államalapítás és az Államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Parlament Vadásztermében állami kitüntetések ünnepélyes átadására került sor, amelyen dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Magyar Érdemrend...

Feltöltve: 2019.08.16
Módosítva: 2019.08.16

Szekér Károly szépkorú köszöntése

Szekér Károlyt köszöntötte 90. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.08.15
Módosítva: 2019.08.16

Célegyenesbe fordult a XX Savaria Történelmi Karnevál előkészítése

A jubileumi Savaria Történelmi Karnevál előtt egy héttel megtartották az utolsó sajtótájékoztatót a fesztiválról, amelyen részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is.

Feltöltve: 2019.08.12
Módosítva: 2019.08.13

Esküt tettek a választási bizottság tagjai

Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere előtt tettek esküt a közgyűlés által megválasztott, Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságának tagjai.

Feltöltve: 2019.08.11
Módosítva: 2019.08.12

Joskar Ola Kulturális és Sportfesztivál

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Kelemen Krisztián és dr. Nemény András önkormányzati képviselők megnyitották a 21. Joskar Ola napokat. A rendezvényen adták át a Horvát Oktatási Központ javára szánt adományokat...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...