Dr. Puskás Tivadar Koczka Tibor Illés Károly Molnár Miklós Lendvai Ferenc Városháza

Dr. Puskás Tivadar

Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadaságharcról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a városi megemlékezés a Jáki úti temetőben kezdődött, ahol dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének elnöke emlékbeszéde után megkoszorúzták Welther Károly síremlékét. A Március 15. téren az országzászló katonai tiszteletadás melletti felvonása után ünnepi műsor és Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos elnökségi tagja ünnepi beszéde következett. Az 56-osok terén megkoszorúzták a nemzetőrök szobrát. Az ünnepi megemlékezés a városházán fejeződött be, ahol dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi közgyűlésen.

Fotó: Benkő Sándor

Puskás Tivadar ünnepi beszéde:

A rendszert az egész magyar nép söpörte el. … A világon páratlan szabadságharc volt ez, fiatal nemzedékkel népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen.

– Vas megye szülötte, Midszenthy József hercegprímás mondta e szavakat az 1956-os forradalomról.

Kormánymegbízott Úr! Elnök Úr! Képviselő Hölgyek és Urak!

Tisztelt Ünneplők!!Tisztelettel köszöntöm a Városházán ünneplőket, és minden szombathelyit, akik a televízión keresztül velünk együtt emlékeznek és ünnepelnek!

2016. október 23. van ma. Szombathelyen három eseményt ünneplünk e napon. A 60 évvel ezelőtti forradalmat, a 27 esztendeje kikiáltott Magyar Köztársaságot, és az 1990. október 23-án megalakult „Szombathelyi Önkormányzat”- ot. Emlékműsor eleveníti fel a történelmet, elhangzanak az ünnepi beszédek, elhelyezzük a megemlékezés virágait.

1956. október 23-án a kommunista diktatúra és szovjet megszállás elleni szabadságharc az egyetemi ifjúság békés tüntetésével kezdődött és az orosz csapatok bevonulása után november 11-én fejeződött be. Az idegen hadsereg Csepelen az utolsó ellenálló magyar csapatot is megsemmisítette.

A harcokban több mint 3000 felkelő halt meg. A megtorlás során több száz embert kivégeztek. 20 ezer forradalmárt bebörtönöztek, sokakat internáltak. A bizonytalanság és megtorlás elől 200 ezer ember külföldre menekült.

A vidéki városokban a sortüzeknek több mint 100 halálos áldozata volt.

Két emberöltő telt el az 56-os forradalom óta. A diákok a tankönyvekből tanulják a forradalmunk történetét. Sajnos ma már egyre kevesebben élnek közöttünk azok, akik személyesen élhették át az eseményeket. Mi elbeszéléseikből ismerhetjük a forradalmárok lelkületét. A közös élményt, a mindenekfelett álló nemzeti egységet. Azt, hogy együtt az ország, együtt dobban minden magyar szív.

Csodálatos érzés. Évtizedes keserűség után egy kis nép egyszerre csak magára talál. Megmutatja a világnak, hogy nincs még eltemetve. Az emberek az utcákra tódulnak, ismeretlenek is barátokként üdvözlik egymást. Végre büszkén és egységesen vagyunk magyarok. A külföldiek is ámulva nézik, mi történik nálunk.

Kicsit hasonló volt 2016 Magyarországa egy európai sportesemény kapcsán.

60 évvel a forradalom után, 2016-ban erre a sikerre volt szükség ahhoz, hogy még jobban megértsük, mit érezhettek a magyarok 1956-ban.

Az elmúlt évtizedekben több 56-os forradalmárral beszélgettem. Olyanokkal, akik itthon maradtak, s olyanokkal is, akik emigráltak. Hallgattam a történeteket a szabadság közösen, együtt átélt élményéről.

Tisztelt Ünneplők!

A szabadság olyan érték, amelyet minden nap meg kell védeni! Ebben a harcban minden magyarra szükségünk van!

Különösen igaz ez most, hiszen a történelem megint ismétli önmagát. Újra mások akarják megmondani nekünk és Európa népeinek, hogyan éljünk. Több mint 3 millió magyar válaszolt erre, nem hagyjuk ezt!

A forradalom után tudatosan rombolták a magyarok nemzeti identitását, összetartozását. Csorbították a magyarság szabadság és igazság iránti vágyát.

Soha nem feledjük el, hogy csak suttogva lehetett beszélni 56-ról! De bármennyire is igyekeztek a magyar nép emlékezetéből kitörölni a forradalmat, ezt megtenni soha nem tudták. Olyannyira része maradt gondolatainknak ’56, hogy 1989-ben a Magyar Köztársaság megszületése is csak erre a napra kerülhetett.

Tisztelt Ünneplők!

Szombathely újkori történelmében az egyik mérföldkő 1990. október 23. az önkormányzat megalakulása.

Töretlen hittel vallom, hogy a múlt közös felidézése, értékeink közös ünneplése vezet mindenkit a közös munkához. Szombathely erős város. Biztos lábakon áll. Olyan város, ahol a jövő építésén nap mint nap közösen dolgozunk.

A feladat nehéz, fáradságos, ámde szép, s az eredmények azt mutatják, hogy nem lehetetlen!

A közös sikereinkre, az új gyorsforgalmi útra, a villamosított vasutakra, a megszépült barokk műemlékeinkre, az épülő új stadionra, a megújuló uszodára, a hamarosan elkészülő új múzeumparkra méltán lehetünk büszkék.

A jövő még fényesebbnek ígérkezik. A Szent Márton Terv keretében újjá varázsoljuk barokk belvárosunkat, terek, sétányok, szökőkutak épülnek. A Romkerten új sétány ível át. Szombathely a térség virágzó városa, a 21. századi Magyarországnak fontos gazdasági, kulturális, sport központja. Bízom abban, hogy újra úgy emlegetik városunkat, mint a Nyugat Királynőjét.

Tisztelt Ünneplők!

Az 1956-os forradalom üzenete sokrétű, magasztos érzelmeket ötvöz: nemzeti egység, bátorság, önfeláldozás, példamutatás.

Nekünk, itt Szombathelyen kell az összefogásból példát mutatnunk a következő generációknak. Dolgozni együtt, közösen fejleszteni, építeni!.

Csak így lehet Szombathely még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb város!

Tisztelt Emlékező Közösség!

Emlékezzünk kegyelettel a múltra!

E múltból merítsünk erőt a szép ígéretű jövőnk számára.

A jövő a gyermekeinké és az unokáinké. Értük szenvedtük meg múltunkat, és nekik szánunk szép, szabad, békés jövőt!

Isten segítsen bennünket, hogy méltóak lehessünk minderre!


Galéria (114 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.01.22
Módosítva: 2019.01.23

Elismerések a Magyar Kultúra Napján

A Magyar Kultúra Napján az AGORA MSH-ban Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor alpolgármester és Dr. Takátsné Dr. Tenki...

Feltöltve: 2019.01.21
Módosítva: 2019.01.23

Fejlesztések a Markusovszky kórházban

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban megvalósult, több mint 1,1 milliárd forint értékű, elsősorban az onkológiai ellátást érintő fejlesztést adta át prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, dr. Hende Csaba...

Feltöltve: 2019.01.18
Módosítva: 2019.01.21

Bemutatták Finta Sándor: Aranyból épült ház című könyvét

A Püspöki Palotában mutatták be Finta Sándor: Aranyból épült ház című bensőséges hangvételű, emberi érzésekkel teli könyvét. A megjelenteket köszöntötte dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú város polgármestere és dr. Székely János megyéspüspök....

Feltöltve: 2019.01.17
Módosítva: 2019.01.18

Búcsú az Annunciáta nővérektől

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és a Szombathelyi Mentőszolgálat munkatársai közösen köszöntek el az annunciáta nővérektől. Az apácák 1949-ig a szombathelyi egészségügy fontos szereplői voltak, az ápolói feladatok...

Feltöltve: 2019.01.16
Módosítva: 2019.01.17

Nyílt nap a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ nyílt napján mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.01.16
Módosítva: 2019.01.17

Megújult a Szigligeti Ede utca

Elkészült a Szigligeti Ede utca Táncsics Mihály utca és Körmendi út közötti szakaszának teljes felújítása. A beruházást dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Illés Károly alpolgármester, Sátory Károly, a körzet képviselője...

Feltöltve: 2019.01.15
Módosítva: 2019.01.16

Aláírták a Schrammel alkotások átadásáról szóló megállapodást

A Schrammel Imre, szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikus művész által felajánlott képzőművészeti alkotásokat a közeljövőben megújuló Éva-malomban helyezi el a város. Az erről szóló megállapodást írta alá a Városházán dr. Puskás Tivadar,...

Feltöltve: 2019.01.15
Módosítva: 2019.01.18

Átadták az első polgár-levelet

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere adta át az első babaköszöntő csomagot a 2019. január 1-én született Krizmanich Donát szüleinek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2018-ban fogadta el a szombathelyi identitást...

Feltöltve: 2019.01.12
Módosítva: 2019.01.13

Vas Megye és Szombathely Város bálja

Jó hangulatú, elegáns bállal indult a Vas megyei farsangi szezon. Szombathely Város és Vas Megye báljának díszvendége dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. A bálozókat dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város...

Feltöltve: 2019.01.11
Módosítva: 2019.01.11

A Doni Hősökre emlékeztek

A doni áttörés 76. évfordulóján Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye szervezésében kegyeleti megemlékezést tartottak a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán...

Programok

Előadás/Kiállítás: VILLÁMCSŐDÜLET Ady Endre halálának évfordulóján

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
Időpont: 2019 Január 24. (Csütörtök) 11:00

Idősek Szabadegyeteme (Előadás/Kiállítás)

Idősek Klubja, Szombathely, Gagarin u. 24.
2019 Január 24. (Csütörtök) 13:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Rontó Ralph 2: Ralph lezúzza a netet 3D (mb) (12) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út
2019 Január 24. (Csütörtök) 13:00

Még több Mozi ...
Dogman - Kutyák királya (16) (Mozi)

AGORA - Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
2019 Január 24. (Csütörtök) 13:30

Még több Mozi ...
Egy kutya hazatér (mb) (6) (Mozi)

Cinema City, Savaria Plaza, Szombathely, Körmendi út
2019 Január 24. (Csütörtök) 14:00

Még több Mozi ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...