Dr. Puskás Tivadar Koczka Tibor Illés Károly Molnár Miklós Lendvai Ferenc Városháza

Dr. Puskás Tivadar

Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadaságharcról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a városi megemlékezés a Jáki úti temetőben kezdődött, ahol dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének elnöke emlékbeszéde után megkoszorúzták Welther Károly síremlékét. A Március 15. téren az országzászló katonai tiszteletadás melletti felvonása után ünnepi műsor és Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos elnökségi tagja ünnepi beszéde következett. Az 56-osok terén megkoszorúzták a nemzetőrök szobrát. Az ünnepi megemlékezés a városházán fejeződött be, ahol dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi közgyűlésen.

Fotó: Benkő Sándor

Puskás Tivadar ünnepi beszéde:

A rendszert az egész magyar nép söpörte el. … A világon páratlan szabadságharc volt ez, fiatal nemzedékkel népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen.

– Vas megye szülötte, Midszenthy József hercegprímás mondta e szavakat az 1956-os forradalomról.

Kormánymegbízott Úr! Elnök Úr! Képviselő Hölgyek és Urak!

Tisztelt Ünneplők!!Tisztelettel köszöntöm a Városházán ünneplőket, és minden szombathelyit, akik a televízión keresztül velünk együtt emlékeznek és ünnepelnek!

2016. október 23. van ma. Szombathelyen három eseményt ünneplünk e napon. A 60 évvel ezelőtti forradalmat, a 27 esztendeje kikiáltott Magyar Köztársaságot, és az 1990. október 23-án megalakult „Szombathelyi Önkormányzat”- ot. Emlékműsor eleveníti fel a történelmet, elhangzanak az ünnepi beszédek, elhelyezzük a megemlékezés virágait.

1956. október 23-án a kommunista diktatúra és szovjet megszállás elleni szabadságharc az egyetemi ifjúság békés tüntetésével kezdődött és az orosz csapatok bevonulása után november 11-én fejeződött be. Az idegen hadsereg Csepelen az utolsó ellenálló magyar csapatot is megsemmisítette.

A harcokban több mint 3000 felkelő halt meg. A megtorlás során több száz embert kivégeztek. 20 ezer forradalmárt bebörtönöztek, sokakat internáltak. A bizonytalanság és megtorlás elől 200 ezer ember külföldre menekült.

A vidéki városokban a sortüzeknek több mint 100 halálos áldozata volt.

Két emberöltő telt el az 56-os forradalom óta. A diákok a tankönyvekből tanulják a forradalmunk történetét. Sajnos ma már egyre kevesebben élnek közöttünk azok, akik személyesen élhették át az eseményeket. Mi elbeszéléseikből ismerhetjük a forradalmárok lelkületét. A közös élményt, a mindenekfelett álló nemzeti egységet. Azt, hogy együtt az ország, együtt dobban minden magyar szív.

Csodálatos érzés. Évtizedes keserűség után egy kis nép egyszerre csak magára talál. Megmutatja a világnak, hogy nincs még eltemetve. Az emberek az utcákra tódulnak, ismeretlenek is barátokként üdvözlik egymást. Végre büszkén és egységesen vagyunk magyarok. A külföldiek is ámulva nézik, mi történik nálunk.

Kicsit hasonló volt 2016 Magyarországa egy európai sportesemény kapcsán.

60 évvel a forradalom után, 2016-ban erre a sikerre volt szükség ahhoz, hogy még jobban megértsük, mit érezhettek a magyarok 1956-ban.

Az elmúlt évtizedekben több 56-os forradalmárral beszélgettem. Olyanokkal, akik itthon maradtak, s olyanokkal is, akik emigráltak. Hallgattam a történeteket a szabadság közösen, együtt átélt élményéről.

Tisztelt Ünneplők!

A szabadság olyan érték, amelyet minden nap meg kell védeni! Ebben a harcban minden magyarra szükségünk van!

Különösen igaz ez most, hiszen a történelem megint ismétli önmagát. Újra mások akarják megmondani nekünk és Európa népeinek, hogyan éljünk. Több mint 3 millió magyar válaszolt erre, nem hagyjuk ezt!

A forradalom után tudatosan rombolták a magyarok nemzeti identitását, összetartozását. Csorbították a magyarság szabadság és igazság iránti vágyát.

Soha nem feledjük el, hogy csak suttogva lehetett beszélni 56-ról! De bármennyire is igyekeztek a magyar nép emlékezetéből kitörölni a forradalmat, ezt megtenni soha nem tudták. Olyannyira része maradt gondolatainknak ’56, hogy 1989-ben a Magyar Köztársaság megszületése is csak erre a napra kerülhetett.

Tisztelt Ünneplők!

Szombathely újkori történelmében az egyik mérföldkő 1990. október 23. az önkormányzat megalakulása.

Töretlen hittel vallom, hogy a múlt közös felidézése, értékeink közös ünneplése vezet mindenkit a közös munkához. Szombathely erős város. Biztos lábakon áll. Olyan város, ahol a jövő építésén nap mint nap közösen dolgozunk.

A feladat nehéz, fáradságos, ámde szép, s az eredmények azt mutatják, hogy nem lehetetlen!

A közös sikereinkre, az új gyorsforgalmi útra, a villamosított vasutakra, a megszépült barokk műemlékeinkre, az épülő új stadionra, a megújuló uszodára, a hamarosan elkészülő új múzeumparkra méltán lehetünk büszkék.

A jövő még fényesebbnek ígérkezik. A Szent Márton Terv keretében újjá varázsoljuk barokk belvárosunkat, terek, sétányok, szökőkutak épülnek. A Romkerten új sétány ível át. Szombathely a térség virágzó városa, a 21. századi Magyarországnak fontos gazdasági, kulturális, sport központja. Bízom abban, hogy újra úgy emlegetik városunkat, mint a Nyugat Királynőjét.

Tisztelt Ünneplők!

Az 1956-os forradalom üzenete sokrétű, magasztos érzelmeket ötvöz: nemzeti egység, bátorság, önfeláldozás, példamutatás.

Nekünk, itt Szombathelyen kell az összefogásból példát mutatnunk a következő generációknak. Dolgozni együtt, közösen fejleszteni, építeni!.

Csak így lehet Szombathely még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb város!

Tisztelt Emlékező Közösség!

Emlékezzünk kegyelettel a múltra!

E múltból merítsünk erőt a szép ígéretű jövőnk számára.

A jövő a gyermekeinké és az unokáinké. Értük szenvedtük meg múltunkat, és nekik szánunk szép, szabad, békés jövőt!

Isten segítsen bennünket, hogy méltóak lehessünk minderre!


Galéria (114 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.06.24
Módosítva: 2019.06.25

Sajtótájékoztató a XXIV. Szombathelyi Egészség-napokról

A XXIV. Szombathelyi Egészség-napok rendezvény sorozat programjairól tartott sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármester, Gyarmati Norbert szervező és Szákovics-Varga Ildikó Egészségfejlesztési irodavezetője....

Feltöltve: 2019.06.23
Módosítva: 2019.06.24

Megnyílt a 20. Lamantin Jazz fesztivál

A XX. Lamantin Jazz fesztivál megnyitóján mondott köszöntőt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.06.23
Módosítva: 2019.06.24

11-es huszár emléknap

A 11-es huszár emléknapon vett részt és koszorúzott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A 2011-ben újjászerveződött 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület azt a célt tűzte ki, hogy méltó emléket állítson dicső katonáink...

Feltöltve: 2019.06.22
Módosítva: 2019.06.24

Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Országszerte négyszáz intézményben csaknem kétezer programmal várták a látogatókat a 17.Múzeumok Éjszakáján, melynek idén központi helyszíne Szombathely volt. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat részeként nyílt meg az "Egy szelet Szombathely"...

Feltöltve: 2019.06.21
Módosítva: 2019.06.23

A Falco besöpörte a második bajnoki címét!

A Falco idegenben 96-89-re legyőzte a Körmendet a férfi kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel 3-0-ra megnyerte a párharcot, és története második bajnoki címét szerezte meg. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg dr. Puskás Tivadar,...

Feltöltve: 2019.06.21
Módosítva: 2019.06.23

Vas megyei Kneipp-napok Szombathelyen

A Berzsenyi téren üdvözölték az érdeklődőket a Gyermekek egészségének fejlesztése a Kneipp-módszer segítségével című rendezvény sorozat szombathelyi állomásán. Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere,...

Feltöltve: 2019.06.20
Módosítva: 2019.06.21

Idén is lesz Sárkányhajó fesztivál

A VII. Sárkányhajó fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke. Idén augusztus első hétvégéjén rendezik meg a versenyt...

Feltöltve: 2019.06.20
Módosítva: 2019.06.21

Bizonyítványátadó ünnepség

A Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola Szent-Györgyi Albert Tagintézmény a hagyományteremtés jegyében OKJ-s bizonyítványátadó ünnepséget rendezett. Köszöntő beszédet mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely...

Feltöltve: 2019.06.17
Módosítva: 2019.06.19

Sajtótájékoztató a Lamantin fesztiválról

A 20. Lamantin Jazz Fesztiválról és a 17. Lamantin Improvizációs Táborról tartott sajtótájékoztatót dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, és Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely Egyesület elnöke. A világ számos...

Feltöltve: 2019.06.17
Módosítva: 2019.06.17

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek

Nagy Imre és mártírtársai halálának 61. és újratemetésének évfordulója alkalmából, a Szombathelyi Nemzetőrök Emléktáblájánál (56-osok tere) rendezett megemlékezésen vett részt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú város polgármestere és...

Programok

Zene/Koncert: 20. Lamantin Jazz Fesztivál

Helyszín: Weöres Sándor Színház - Nagyterem, Szombathely, Akacs M. u. 7.
Időpont: 2019 Június 25. (Kedd) 18:00

Hightech laborokkal vár Szombathelyen a műszaki felsőoktatás (Előadás/Kiállítás)

ELTE INFORMATIKAI KAR, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
2019 Június 25. (Kedd) 14:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Séf Kaland Bíró Lajossal (Előadás/Kiállítás)

Forum Étterem & Hotel, Szombathely, Kossuth Lajos u. 2.
2019 Június 27. (Csütörtök) 18:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Színi tábor (Gyerekeknek)

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Rendezvényháza, Szombathely, Simon István u. 4.
2019 Június 24. (Hétfő) 07:30

Még több Gyerekeknek ...
Sport tábor (Gyerekeknek)

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Rendezvényháza, Szombathely, Simon István u. 4.
2019 Június 24. (Hétfő) 07:30

Még több Gyerekeknek ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...