Dr. Puskás Tivadar Koczka Tibor Illés Károly Molnár Miklós Lendvai Ferenc Városháza

Dr. Puskás Tivadar

Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadaságharcról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a városi megemlékezés a Jáki úti temetőben kezdődött, ahol dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének elnöke emlékbeszéde után megkoszorúzták Welther Károly síremlékét. A Március 15. téren az országzászló katonai tiszteletadás melletti felvonása után ünnepi műsor és Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos elnökségi tagja ünnepi beszéde következett. Az 56-osok terén megkoszorúzták a nemzetőrök szobrát. Az ünnepi megemlékezés a városházán fejeződött be, ahol dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi közgyűlésen.

Fotó: Benkő Sándor

Puskás Tivadar ünnepi beszéde:

A rendszert az egész magyar nép söpörte el. … A világon páratlan szabadságharc volt ez, fiatal nemzedékkel népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen.

– Vas megye szülötte, Midszenthy József hercegprímás mondta e szavakat az 1956-os forradalomról.

Kormánymegbízott Úr! Elnök Úr! Képviselő Hölgyek és Urak!

Tisztelt Ünneplők!!Tisztelettel köszöntöm a Városházán ünneplőket, és minden szombathelyit, akik a televízión keresztül velünk együtt emlékeznek és ünnepelnek!

2016. október 23. van ma. Szombathelyen három eseményt ünneplünk e napon. A 60 évvel ezelőtti forradalmat, a 27 esztendeje kikiáltott Magyar Köztársaságot, és az 1990. október 23-án megalakult „Szombathelyi Önkormányzat”- ot. Emlékműsor eleveníti fel a történelmet, elhangzanak az ünnepi beszédek, elhelyezzük a megemlékezés virágait.

1956. október 23-án a kommunista diktatúra és szovjet megszállás elleni szabadságharc az egyetemi ifjúság békés tüntetésével kezdődött és az orosz csapatok bevonulása után november 11-én fejeződött be. Az idegen hadsereg Csepelen az utolsó ellenálló magyar csapatot is megsemmisítette.

A harcokban több mint 3000 felkelő halt meg. A megtorlás során több száz embert kivégeztek. 20 ezer forradalmárt bebörtönöztek, sokakat internáltak. A bizonytalanság és megtorlás elől 200 ezer ember külföldre menekült.

A vidéki városokban a sortüzeknek több mint 100 halálos áldozata volt.

Két emberöltő telt el az 56-os forradalom óta. A diákok a tankönyvekből tanulják a forradalmunk történetét. Sajnos ma már egyre kevesebben élnek közöttünk azok, akik személyesen élhették át az eseményeket. Mi elbeszéléseikből ismerhetjük a forradalmárok lelkületét. A közös élményt, a mindenekfelett álló nemzeti egységet. Azt, hogy együtt az ország, együtt dobban minden magyar szív.

Csodálatos érzés. Évtizedes keserűség után egy kis nép egyszerre csak magára talál. Megmutatja a világnak, hogy nincs még eltemetve. Az emberek az utcákra tódulnak, ismeretlenek is barátokként üdvözlik egymást. Végre büszkén és egységesen vagyunk magyarok. A külföldiek is ámulva nézik, mi történik nálunk.

Kicsit hasonló volt 2016 Magyarországa egy európai sportesemény kapcsán.

60 évvel a forradalom után, 2016-ban erre a sikerre volt szükség ahhoz, hogy még jobban megértsük, mit érezhettek a magyarok 1956-ban.

Az elmúlt évtizedekben több 56-os forradalmárral beszélgettem. Olyanokkal, akik itthon maradtak, s olyanokkal is, akik emigráltak. Hallgattam a történeteket a szabadság közösen, együtt átélt élményéről.

Tisztelt Ünneplők!

A szabadság olyan érték, amelyet minden nap meg kell védeni! Ebben a harcban minden magyarra szükségünk van!

Különösen igaz ez most, hiszen a történelem megint ismétli önmagát. Újra mások akarják megmondani nekünk és Európa népeinek, hogyan éljünk. Több mint 3 millió magyar válaszolt erre, nem hagyjuk ezt!

A forradalom után tudatosan rombolták a magyarok nemzeti identitását, összetartozását. Csorbították a magyarság szabadság és igazság iránti vágyát.

Soha nem feledjük el, hogy csak suttogva lehetett beszélni 56-ról! De bármennyire is igyekeztek a magyar nép emlékezetéből kitörölni a forradalmat, ezt megtenni soha nem tudták. Olyannyira része maradt gondolatainknak ’56, hogy 1989-ben a Magyar Köztársaság megszületése is csak erre a napra kerülhetett.

Tisztelt Ünneplők!

Szombathely újkori történelmében az egyik mérföldkő 1990. október 23. az önkormányzat megalakulása.

Töretlen hittel vallom, hogy a múlt közös felidézése, értékeink közös ünneplése vezet mindenkit a közös munkához. Szombathely erős város. Biztos lábakon áll. Olyan város, ahol a jövő építésén nap mint nap közösen dolgozunk.

A feladat nehéz, fáradságos, ámde szép, s az eredmények azt mutatják, hogy nem lehetetlen!

A közös sikereinkre, az új gyorsforgalmi útra, a villamosított vasutakra, a megszépült barokk műemlékeinkre, az épülő új stadionra, a megújuló uszodára, a hamarosan elkészülő új múzeumparkra méltán lehetünk büszkék.

A jövő még fényesebbnek ígérkezik. A Szent Márton Terv keretében újjá varázsoljuk barokk belvárosunkat, terek, sétányok, szökőkutak épülnek. A Romkerten új sétány ível át. Szombathely a térség virágzó városa, a 21. századi Magyarországnak fontos gazdasági, kulturális, sport központja. Bízom abban, hogy újra úgy emlegetik városunkat, mint a Nyugat Királynőjét.

Tisztelt Ünneplők!

Az 1956-os forradalom üzenete sokrétű, magasztos érzelmeket ötvöz: nemzeti egység, bátorság, önfeláldozás, példamutatás.

Nekünk, itt Szombathelyen kell az összefogásból példát mutatnunk a következő generációknak. Dolgozni együtt, közösen fejleszteni, építeni!.

Csak így lehet Szombathely még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb város!

Tisztelt Emlékező Közösség!

Emlékezzünk kegyelettel a múltra!

E múltból merítsünk erőt a szép ígéretű jövőnk számára.

A jövő a gyermekeinké és az unokáinké. Értük szenvedtük meg múltunkat, és nekik szánunk szép, szabad, békés jövőt!

Isten segítsen bennünket, hogy méltóak lehessünk minderre!


Galéria (114 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.03.18
Módosítva: 2019.03.18

Elment Szombathely legidősebb polgára

A 107. évében elhunyt Spiegler Elemértől, a város legidősebb emberétől vettek búcsút a Bercsényi utcai temetőben. A város nevében dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere emlékezett a holokausztot is túlélő szombathelyi...

Feltöltve: 2019.03.16
Módosítva: 2019.03.19

VIII. Tóth Géza Súlyemelő verseny

A szombathelyi sportikon, Tóth Géza emlékművénél kezdődött a VIII. Tóth Géza Súlyemelő Emlékverseny. Szombathely város önkormányzata nevében Illés Károly, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere helyezett el koszorút. Az ünnepélyes megnyitón...

Feltöltve: 2019.03.15
Módosítva: 2019.03.15

Huszártoborzó, kishuszár avatás a Skanzenben

Szombathely Város Fúvószenekarának ünnepi műsora után Torma-Hasza Mónika evangélikus lelkész imádságával, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterének ünnepi köszöntőjével és Sátory Károly, a főszervező, a Klapka György...

Feltöltve: 2019.03.15
Módosítva: 2019.03.15

A 9. Szombathelyi Sajtófotó kiállítás

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg a 9. Szombathelyi Sajtófotó kiállítást az AGORA Művelődési és Sportházban. Benkő Sándor fotóriporter, a zsűri elnöke méltatta és értékelte a képeket. A díjakat dr....

Feltöltve: 2019.03.15
Módosítva: 2019.03.15

Megemlékezések a forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára emlékeztek Szombathelyen. Fél tízkor az Ady téren megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, majd az ünneplők átvonultak a Március 15 térre, ahol katonai tiszteletadással vonták fel az...

Feltöltve: 2019.03.14
Módosítva: 2019.03.14

Ünnepség a Megyeházán

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcara emlékeztek a Megyeházán, ahol kitüntetéseket adtak át. Az ünnepségen részt vett, és a kitüntetetteknek gratulált dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.03.14
Módosítva: 2019.03.15

Koszorúzás Battyány Lajos szobránál

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve koszorúzták meg az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos szobrát dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és a Vas Megyei Önkormányzat képviselői.

Feltöltve: 2019.03.14
Módosítva: 2019.03.14

Koszorúzás a Hübner Mauzóleumnál

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ismeretlen sírokban nyugvó egyszerű honvédaira emlékeztek a Szent Márton temetőben. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere részt vett a megemlékezésen és koszorút helyezett a...

Feltöltve: 2019.03.13
Módosítva: 2019.03.14

Megújul az Aranypatak medre

A közgyűlés határozata értelmében a 2018-as költségvetés terhére mintegy 40 millió forintos beruházás eredményeként újulhat meg az Aranypatak Sportligettel határos szakasza. A munkaterület átadásán volt jelen dr. Puskás Tivadar, Szombathely...

Feltöltve: 2019.03.12
Módosítva: 2019.03.13

Szombathely bel- és csapadékvíz védelmi rendszerének fejlesztése

A Szombathely bel- és csapadékvíz védelmi rendszerének fejlesztése című projektnyitó rendezvényen köszöntötte a résztvevőket dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Programok

Sport: Falco KC Szombathely - Jászberény

Helyszín: Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
Időpont: 2019 Március 23. (Szombat) 18:00

Sakura (Zene/Koncert)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.
2019 Április 06. (Szombat) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
Haladás Viktória - FTC (Sport)

Szombathelyi Haladás Stadion, Szombathely, Rohonci utca 3.
2019 Március 23. (Szombat) 16:00

Még több Sport ...
KÖRHINTA (Színház/Tánc)

Mesebolt Bábszínház - Kamaraterem, Szombathely, Ady Endre tér
2019 Február 17. (Vasárnap) 10:00

Még több Színház/Tánc ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...