Dr. Puskás Tivadar Koczka Tibor Illés Károly Molnár Miklós Lendvai Ferenc Városháza

Dr. Puskás Tivadar

Jó ütemben halad a dozmati árvíztározó építése

A Szombathely és a környező települések - Bucsu, Dozmat, Torony és Sé községek - árvízi biztonságát szolgáló, több mint kétmilliárd forintos ráfordítással épülő dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó helyszíni bejárásán vett részt Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

 

Az Európai Unió támogatásával, 2 milliárd 36 millió forint ráfordítással, KEHOP program keretében valósulhat meg a dozmati víztározó építése. A projekt legfőbb célja Szombathely és a környező települések - Bucsu, Dozmat, Torony, Sé - árvízi biztonságának megteremtése.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósítja meg a „Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó megépítése”című, KEHOP-1.5.0-15-2016-00008 azonosítószámú kiemelt projektet.

A globális felmelegedés következtében tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények indokolttá teszik Szombathely és a környező területek védelmében a dozmati árvízcsúcs- csökkentő tározó megépítését.

A tervezett Dozmati tározó völgyzárógátja Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany patakon létesül. A völgyzárógát hossza 421m lesz, legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert. A tározótér 44,1hektáron, mintegy 1,13millió m3 víz befogadására alkalmas.

A létrejövő 7,2hektár vízfelületű állandó vizű tározórész kedvező teret nyújt a vízinövények, a vízhez kötődő állatvilág megtelepedésének, gyarapítva ezzel a térség élőhelyeit. Az így kialakuló új vizes-nedves élőhely kiemelt szerepet kap a természeti értékek megismerésében, bemutatásában, s általa lehetővé válik a szombathelyi Csónakázó tó vízpótlásának javítása.

A projekt részeként a lefolyási viszonyok javítása érdekében az Arany patakon mederrendezésére kerül sor, így a meder alkalmassá válik a szabályozott vízhozamok levezetésére.

A kivitelezési munkák 2017. év decemberében kezdődtek el.

A munkák jelenleg 90%-os készültségi szinten vannak. Folyamatban van a vízlevezető műtárgy bejáró hídjának befejezése, burkolatok építése, vízrajzi létesítmények építése, sorompó elhelyezése.

Megkezdődött az állandó vizű tó feltöltése, mely a jelenlegi kisvizes időszakban lassan halad.

A tározó üzembe helyezése szeptemberben megtörténik, így az esetleges őszi árvizeket már kellő biztonsággal tudjuk kezelni.

Az árvízcsúcs-csökkentő tározók üzemeltetésével a létesítmények alatti lakott területeket és termőföldeket sújtó vízkárok megelőzhetőek, csökkenthetőek, nő a lakosság árvízi biztonsága, s olyan komplex fejlesztések valósíthatók meg, melyek elősegítik a gazdaság, az idegenforgalom fellendülését, az érintett települések további fejlődését.

A Dozmati tározó építésének várható befejezése: 2019 szeptembere.


Galéria (23 db)

További hírek (10 db)

Feltöltve: 2019.08.22
Módosítva: 2019.08.22

Fellobant a karnevál lángja

A karneváli láng meggyújtásával kezdetét vette a XX. Savaria Történelmi Karnevál. Savaria polgárait Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte.

Feltöltve: 2019.08.22
Módosítva: 2019.08.22

Savaria undergrand címmel nyílt kiállítás

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum KÉPTÉR kiállítás sorozat Savaria undergrand című kiállítása nyílt meg az Iseum Savariensében. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Csapláros...

Feltöltve: 2019.08.21
Módosítva: 2019.08.22

"A márka neve: Savaria - Szombathely" című kiállítás nyílt

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja által szervezett kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere...

Feltöltve: 2019.08.21
Módosítva: 2019.08.22

Fejes Rezső szépkorú köszöntése

Fejes Rezsőt köszöntötte 90. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.08.20
Módosítva: 2019.08.20

Államalapító Szent István Király ünnepe

Dr. Székely János megyéspüspök ünnepi szentmiséje után vonták fel a nemzet lobogóját a Szent István szobor előtti téren, ahol az államalapító Szent István Király ünnepe alkalmából mondott ünnepi beszédet dr. Balázs Péter, megyei jegyző. Az ünnepségen...

Feltöltve: 2019.08.19
Módosítva: 2019.08.20

Kitüntetésben részesült dr. Puskás Tivadar

Az Államalapítás és az Államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Parlament Vadásztermében állami kitüntetések ünnepélyes átadására került sor, amelyen dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a Magyar Érdemrend...

Feltöltve: 2019.08.16
Módosítva: 2019.08.16

Szekér Károly szépkorú köszöntése

Szekér Károlyt köszöntötte 90. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Feltöltve: 2019.08.15
Módosítva: 2019.08.16

Célegyenesbe fordult a XX Savaria Történelmi Karnevál előkészítése

A jubileumi Savaria Történelmi Karnevál előtt egy héttel megtartották az utolsó sajtótájékoztatót a fesztiválról, amelyen részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere is.

Feltöltve: 2019.08.12
Módosítva: 2019.08.13

Esküt tettek a választási bizottság tagjai

Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere előtt tettek esküt a közgyűlés által megválasztott, Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságának tagjai.

Feltöltve: 2019.08.11
Módosítva: 2019.08.12

Joskar Ola Kulturális és Sportfesztivál

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Kelemen Krisztián és dr. Nemény András önkormányzati képviselők megnyitották a 21. Joskar Ola napokat. A rendezvényen adták át a Horvát Oktatási Központ javára szánt adományokat...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...