Szombathelyi Köznevelési GAMESZ Óvodák Általános iskolák Középiskolák Főiskolák, egyetemek Gyógypedagógia

Általános iskolák

Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola

Az 1909-ben alapított, szombathelyi zeneiskola 1955/56-os tanévben vette fel Bartók Béla nevét, ma is a magyar zeneoktatás egyik legjelentősebb intézménye. Ötévenként ünnepi hangversennyel tiszteleg névadója emlékének, és egész működésével méltó kíván lenni a zeneszerző szellemi hagyatékához. Az idők során nagyszerű pedagógusok, kitűnő művészek tanítottak itt, neveltek muzsikusokat és koncertlátogató közönséget. A zeneiskola oktató- nevelő munkájának kiemelkedően magas színvonalát igazolja a "Magyar Művészetoktatásért" - plakett intézményi díj elnyerése, és a „Kiváló alapfokú művészetoktatási intézmény” minősítés. 2015-ben elnyerte iskolánk az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, 2017-től az Oktatási Hivatal Bázisintézménye.

Legfőbb célkitűzésünk, az értékek megőrzése, valamint a zenei oktató-nevelő munka színvonalának fenntartása és fejlesztése. Fő feladatunk, a zenei értékek közvetítése a zenetanítás folyamatára és tartalmára vonatkoztatva egyaránt.
Fontosnak tartjuk, a lehető legsokoldalúbb zenei felkészítést: az egyéni hangszeres képzés mellett a különböző együttesekben való együttmuzsikálás, a zenei együttműködés képességének kialakítását is. Arra törekszünk, hogy növendékeinkkel megszerettessük a zenét, fejlesszük személyiségüket, szép iránti érzékenységüket úgy, hogy zenei élményeken keresztül szerezzenek nálunk zenei ismereteket és készségeket, általánosságban fogalmazva zenei tudást és műveltséget. Pedagógiai munkánk középpontjában a személyre szóló fejlesztés törekvése áll. Minden tanulónak biztosítjuk az egyéni adottságai, képessége és tehetsége szerinti önmegvalósítás lehetőségét. Arra törekszünk, hogy növendékeinkben kialakuljon a reális önértékelés képessége és az egészséges önbizalom. Ezt segíti az alkotó pedagógiai légkör, melynek jellemzői egyfelől az igényesség, másrészt a növendékek jogainak, emberi méltóságának tiszteletben tartása, a velük szemben megnyilvánuló pedagógiai tapintat, bizalom, megértés, türelem, igazságosság. Tantestületünk egységes törekvése a kiemelkedő zenei tehetségek felkutatása, gondozása és felkészítése a zenei pályára. 6 éves kortól 22 éves korig várjuk a zenével megismerkedni kívánó növendékeket!

Tanított hangszerek, gyakorlati és elméleti tárgyak: hegedű, brácsa, gordonka, nagybőgő, gitár, furulya, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, fagott, trombita, kürt, harsona, tenorkürt, baritonkürt, tuba, ütőhangszer, magánének, zongora, szolfézs, zeneelmélet, zeneirodalom, népzene, kórus, kamarazene. A képzés formája, egyéni foglalkozás illetve csoportos oktatás. A képzési idő a hangszer sajátosságainak és a gyermek fejlettségének megfelelően változó: 10 és 12 év közötti. Ezen belül a képzési idő három szakaszra tagolódik: előképző 1-2 év (a növendéknek nem kötelező elvégeznie), alapfok 4-6 év, továbbképző 4 év. A kiemelkedő képességű és szorgalmú tanulók számára lehetőség a "B" tagozatos képzés, amely heti 30 perccel hosszabb főtárgyi órával és "B" tagozatos szolfézs tananyaggal biztosítja a növendék magasabb szintre való felkészítését. A tanulók személyiségének a zene által való gazdagítása mellett zeneiskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk a közösségi műfajok, a társas zenei formák művelésére. Ennek adottak a személyi feltételei: kiváló szakmai felkészültségű tanáraink vannak, akik közösséget is tudnak formálni a vezetésükre bízott zenei csoportokból. Arra törekszünk, hogy növendékeink minél nagyobb számban vegyenek részt a különböző együttesek munkájában a közös zenélés, éneklés páratlan élményéhez jutva. A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar iskolánk reprezentatív zenei együttese, amely számos sikert ért el hazai és külföldi versenyeken és fesztiválokon. A fúvószenekar évi 10-12 szereplése mellett minden évben, közvetlenül a tanév befejezése után egyhetes zenekari tábort szervezünk. Vonószenekarunk összefogja a tehetséges hegedűs és csellista növendékeinket. 2004-ben I. helyezést ért el a Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenyén. Iskolánk életének egyik legfontosabb eseménye a három évenként megrendezésre kerülő Országos Koncz János Hegedűverseny szervezése és rendezése. A Sistrum Regionális Zenei Versenyek elnevezés a művészeti iskolák tanulói részére meghirdetett tanulmányi versenyek összefoglaló neve, melyet a Szombathelyi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola rendez a zeneiskolákban oktatott tanszakok tanulói részére.

A verseny célja: az élményszerű muzsikálás lehetőségének megteremtésén túl módot adni a régióban folyó zeneoktatás színvonalának folyamatos emelésére, szorgalmas és jó képességű növendékek megmérettetésére, a tehetségek felkutatására és fejlődésüknek figyelemmel kísérésére, szereplési, versenyzési rutin megszerzésére, a felkészítő tanárok szakmai fejlődésére. A Sistrum versenyeken évente több száz zeneiskolai növendék vesz részt, főként a dunántúli zeneiskolák képviseletében.


Megnevezés: Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola
Cím: 9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36 (94) 512-890
Fax: +36-94 / 512-899
Vezető: Müllerné Janzsó Andrea intézményvezetői feladatokkal megbízott intézményvezető-helyettes
E-mail: igazgato@bartokzi.szombathely.hu
Honlap: http://www.bartokzi.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.2287668740382
GPS koordináta (magasság): 16.62271521971286


Galéria (6 db)

Programok

Kiemelt rendezvények: Adventi vásár Szombathely 2018

Időpont: 2018 November 23. (Péntek) 17:00

Apáca show musical Szombathelyen az Aréna Savariaban (Zene/Koncert)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2018 November 24. (Szombat) 19:00

Még több Zene/Koncert ...
NAGY Szombathelyi RETRO Fesztivál (Zene/Koncert)

Sugár úti Sportcentrum Arena Savaria, Szombathely, Sugár út 18.
2018 November 30. (Péntek) 17:00

Még több Zene/Koncert ...
Fekete fehérben - Lukáts Andor fotókiállítása (Előadás/Kiállítás)

Weöres Sándor Színház - Aula, Szombathely, Akacs M. u.
2018 November 20. (Kedd) 09:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...