Szombathelyi Köznevelési GAMESZ Óvodák Általános iskolák Középiskolák Főiskolák, egyetemek Gyógypedagógia

Általános iskolák

Nyitra Utcai Általános Iskola

A Nyitra Utcai Általános Iskolát 1956-ban alapították. Szombathely keleti városrészén, családi házas övezetben elhelyezkedő oktatási intézmény kellemes, zajmentes, parkosított környezetben található, hatalmas udvarral rendelkezik és minden irányból jól megközelíthető.

A pedagógiai folyamatban a diákok – szülők – iskola hármasának együttműködésére építenek. Az oktatás egésze során a gyermekek harmonikus fejlődésére összpontosítanak, erős hangsúlyt fektetve az olyan társadalmi értékekre, mint a tisztelet, az udvariasság és a fegyelem. A Nyitra Utcai Általános Iskola – Vas megyében elsőként – 2005 szeptemberétől angol–magyar két tanítási nyelvű oktatást biztosít. A két tannyelvű képzés célja, hogy mind az anya- és mind az idegen nyelvi tudást kiegyensúlyozottan fejlessze, a tanulókat megtanítsa a célnyelven való tanulásra, az idegen nyelvű információk feldolgozására. A diákok alkalmassá váljanak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák, valamint a szakmájukat majd mind a két nyelven gyakorolhassák. A korai években kapott két tanítási nyelvű oktatás nemzetközi szemlélethez is segíti a tanulókat.

Napjainkban a nemzetközi kommunikáció eszköze az angol nyelv. Az iskola az angol nyelvi környezet kialakítására is törekszik, amelynek megteremtésével kiváló lehetőséget biztosít a tanulók idegennyelvtudásának fejlesztésére. Már az 1. évfolyamtól angol nyelven tanítják a környezetismeretet, a technikát és a testnevelést; az 5. évfolyamtól új tantárgy a célnyelvi civilizáció, amely a technikát váltja fel az angolul tanított tantárgyak között. A 7. évfolyamtól a földrajzot, a biológiát és a célnyelvi civilizációt oktatják angol nyelven. Ezen tantárgyakhoz angol nyelvű szakjegyzeteket használnak. Mindezek mellett 8 éven keresztül heti 5 órában tanítják az angol nyelvet csoportbontásban, anyanyelvi lektor közreműködésével. A két tanítási nyelvű oktatás folyamatában több alkalommal kerül sor a diákok megmérettetésére: a 6. és a 8. évfolyamon célnyelvi mérő vizsgát, a 4. évfolyamon pedig szintmérő „vizsgát” tartanak. A kiváló eredmények a színvonalas nyelvoktatást tükrözik. A legjobban teljesítő diákok akár középfokú nyelvvizsgával távozhatnak az iskolából. Az angol nyelv tanítása mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek az anyanyelvi kultúra ápolására, a hagyományok tiszteletére. Az iskola területén a nemzeti évfordulókhoz kapcsolódóan több emlékhelyet alakítottak ki.

A diákokat iskolai és iskolán kívüli tevékenységek egész sorával segítik a szabadidő hasznos eltöltésében. Kiemelten fontosnak tartják a sport- és a kulturális tevékenységeket. Különböző szakkörök (fizika, informatika, német, történelem stb.), kézműves- és sportköri foglalkozások színesítik az iskolai életet. Az oktatási intézmény évek óta helyet biztosít a Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola (kézműves foglalkozások) és a Bartók Béla Zeneiskola (szolfézs) képzéseinek, így a tanulók művészeti képességeiket nemcsak a rajz- vagy a színjátszó szakkörben fejleszthetik helyben. Az oktatási intézmény sportköre, a Nyitra FreeTime SE természetjáró, röplabda szakosztállyal várja a sportolni vágyó gyermekeket. Nagy hagyományokkal rendelkeznek a táncoktatás terén is. Jelenleg társastánc és rock and roll oktatása folyik az iskolában – szintén a sportkör keretében. Táncosaik kiváló nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetnek. A diákok az oktatási folyamat során részt vehetnek angol nyelvterületen zajló kiránduláson, amelyen intenzíven bővíthetik idegen nyelvi tudásukat, megismerkedhetnek az angol kultúra számos elemével. A célnyelvi kultúra megismerését még angol nyelvű versmondó-versenyek, drámafesztiválok, projekt napok és további tanulmányi versenyek is segítik.

A magasan kvalifikált pedagógusok, a jó infrastruktúra (jól felszerelt tantermek, számítástechnika terem, könyvtár, természettudományi előadó, tornaterem stb.) színvonalas oktatást biztosítanak. Nagy segítséget nyújt az oktató-nevelő munkánkban és a szabadidő hasznos, kulturált eltöltésében az iskola könyvtára is, amely jelentős nyomtatott és elektronikus dokumentum-gyűjteménnyel rendelkezik.

A Nyitra Utcai Általános Iskola gyermekközpontú, családias, gondoskodó légkört, magas színvonalú oktatást és megalapozott angol nyelvtudást biztosít.


Megnevezés: Nyitra Utcai Általános Iskola
Cím: 9700 Szombathely, Nyitra u. 15.
Telefon: +36 (94) 500-135;
Fax: +36-94 / 500-135
Vezető: dr. Kalocsainé Magyar Éva intézményvezető
E-mail: nyitrauamk@gmail.com, magyar.eva@nyitra.szombathely.hu
Honlap: http://www.nyitrauamk.hu/
GPS koordináta (szélesség): 47.240056
GPS koordináta (magasság): 16.637185

Kapcsolódó dokumentumok (2 db)

tiop banner.pdf
(típus: application/pdf, méret: 284.3 Kb, letöltve: 415 alkalommal)
tiop sajtóközlemény.doc
(típus: application/msword, méret: 69.5 Kb, letöltve: 380 alkalommal)

Galéria (8 db)

Programok

Gyerekeknek: MÁRTON NAPI JÁTSZÓPROGRAM – Kalandjáték Savariában c. játszóház

Helyszín: Szombathely, Fő tér - Rendezvénytér, Szombathely,
Időpont: 2018 November 09. (Péntek) 12:00

SZENT MÁRTON-NAPI ORSZÁGOS NAGYVÁSÁR (Szent Márton Programsorozat)

Vasi Skanzen, Szombathely, Árpád út
2018 November 09. (Péntek) 15:00

Még több Szent Márton Programsorozat ...
Vesperás Szent Márton tiszteletére és lampionos felvonulás (Szent Márton Programsorozat)

Székesegyház - Püspöki Palota, Szombathely, Mindszenty József tér
2018 November 09. (Péntek) 17:00

Még több Szent Márton Programsorozat ...
Ünnepi szentmise Szent Márton, az Egyházmegye védőszentjének tiszteletére (Szent Márton Programsorozat)

Sarlós Boldogasszony Székesegyház, Szombathely, Mindszenthy tér
2018 November 10. (Szombat) 10:00

Még több Szent Márton Programsorozat ...
SZENT MÁRTON DÍJÁTADÓ GÁLA (Szent Márton Programsorozat)

AGORA - Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér
2018 November 10. (Szombat) 18:00

Még több Szent Márton Programsorozat ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...