Civil szervezetek

Esőemberke Alapítvány a Vas megyei autistákért

A Vas Megyében élő autisták érdekvédelmére, a családok segítésére, és a hiányzó felnőtt intézmény létrehozása érdekében alapítottuk meg 1997-ben az ESŐEMBERKE ALAPÍTVÁNY-t, melyet a megyében élő autisták szülei, hozzátartozói, szakemberek és segítőink hoztak létre. Közel 50 családdal tartunk kapcsolatot. Kisgyermekkorú, iskoláskorú, fiatal és felnőtt autistákat nevelő családok tagjai és hozzátartozói, szűkebb környezetük tagjai számára nyújt szolgáltatásokat szervezetünk. A fogyatékossággal élő csoport heterogén összetételű mind életkorukat, mind sérülésük súlyosságát tekintve, emiatt az alapítvány tevékenységi köre, a megoldandó feladatok is szerteágazóak.

Az Esőemberke Alapítvány fő célja a Vas megyében autizmussal élők és családjaik összefogása, támogatása, segítése, amelyre különösen azért van szükség, mert e speciális sérülésben érintettek egész életükön át folyamatos támogatást, fejlesztést, gondozást, ápolást, ellátást igényelnek. A szervezet tevékenysége két fő részre osztható. Egyfelől keretet ad a családok számára, olyan találkozókat szervez, ahol a hasonló élethelyzetben élők praktikus tanácsokat és korszerű ismereteket kaphatnak sérült családtagjukról. Másfelől civil szervezetként az autisták érdekvédelmében jár el, a megfelelő intézményes ellátás létrehozásában, jogszabályi lehetőségek felkutatásában és ismertetésében vállal szerepet. Tevékenységünkkel az esélyegyenlőség elvének érvényesülését segítjük az érintett csoport speciális igényeit képviselve, a megfelelő szintű szociális ellátás biztosításához való hozzájutás elősegítésével és a társadalmi integráció erősítésével.

Alapítványunk az Autisták Országos Érdekvédelmi Egyesületének tagszervezete, rendszeresen részt veszünk az Egyesület Közgyűlésein és az Országos Autizmus Napon. Győrben, Tatán, Zalaegerszegen, Székesfehérváron működő autista alapítványokkal tartunk kapcsolatot és szoros együttműködésben állunk a szombathelyi Napsugár Közhasznú Egyesülettel. 2005-től aktív tagként veszünk részt a "Majorság Hálózat" találkozóin, látogatást tettünk Békés megyében és Miskolcon működő és épülő autisták számára speciálisan kialakított intézményeknél (lakóotthon, nappali, majorság). Szerepet vállalunk az ír minta alapján kialakítandó autista majorságok szemléletének elterjesztésében, elfogadásában illetve megvalósításának realizálásában. Elsődleges célunk a hiánypótló, felnőtt korú autisták számára egyetlen megoldást jelentő autista lakóotthon és esetlegesen majorság megvalósításának előkészítése. A hálózati munkával biztosított alapítványunk részére a folyamatos információáramlás (tapasztalatok, pályázati lehetőségek, partnerség..stb.),

Alapítványunk 2006 szeptembertől tagja a Szombathelyi Civil Kerekasztalnak, a Szociális szekció tevékenységében vesz részt.

Kérelmünkre Szombathely Város Közgyűlése szeptemberben döntött és építési telket ajándékozott Alapítványunk részére, amelyre az autista lakóotthon (10 fő részére) tervezését megkezdtük a korábbi tervek újragondolásával és áttervezésével. 2006 december 23-án a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatot írt ki "Új lakóotthonok létesítésére fogyatékossággal élő emberek részére" címmel. A pályázat I. fordulója 2007. február 15-én zárult. A második forduló 2007. június 30-án, majd elnyertük a támogatást. Az építési engedély megszerzését követően tervezzük a közbeszerzési eljárás elindítását, a 2008. év folyamán pedig a lakóotthon épületének kivitelezését, a lakók felkészítését, az alkalmazottak kiválasztását.

Az érintett szülők és szakemberek részéről is fokozott az igény, a rendszeresen havi egy alkalommal megtartott szülőtalálkozókra, amit 2006 áprilistól indítottunk (a nyári időszakot leszámítva), melyeken ismeretszerzésre, szakemberekkel való konzultációra, egyéni esetkezelésre, mentálhigiénés tanácsadásra, problémamegoldásra, érzelmi támasz nyújtására, aktuális feladatok megbeszélésére nyílik lehetőség. Ez a tevékenység végső soron az autisták és családjaik érdekében a társadalmi integrációt segíti elő.

Serdülőklubot 2006 októberétől kezdve indítottuk el havonta egy alkalommal. A serdülőklub foglalkozásokon öt felnőtt autista (közülük kettő közösségben nem, csak otthon tartózkodik) vett részt egy gyógypedagógus és két segítő gyógypedagógiai asszisztens közreműködésével. Felelevenítették az iskoláskorban közösen átélt élményeiket és megfogalmazták azt az igényüket, hogy szívesen részt vesznek további találkozásokon is. Figyelembe véve kommunikációs károsodásukat ez a spontán akaratnyilvánítás még a szakemberek számára is meglepő volt.


A szervezet hivatalos neve: Esőemberke Alapítvány a Vas megyei autistákért
A szervezet székhelye: 9700 Szombathely, Bádonfa u. 15.
A szervezet telefonszáma: +36 (70) 709-2010
Adószám: 18887196-1-18
A szervezet hivatalos kepviselőjének neve: Nádorné Vörös Ibolya


Galéria (2 db)

Programok

Gyerekeknek: JátszóTér a Fő téren

Helyszín: Fő tér, Szombathely, Fő tér 30.
Időpont: 2018 Július 30. (Hétfő) 09:00

4. FINA FÉRFI IFJÚSÁGI VÍZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG (Sport)

Tófürdő, Szombathely, Kenderesi utca
2018 Augusztus 18. (Szombat) 09:30

Még több Sport ...
Szóra bírt csontjaink (Savaria Múzeum) (Előadás/Kiállítás)

Savaria Múzeum, Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 9.
2018 Február 08. (Csütörtök) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
A Berzsenyi Dániel tér arcai (BDMK) (Előadás/Kiállítás)

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK), Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
2018 Április 04. (Szerda) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...
Földi virágegyetem – Herbárium és szépirodalom - SAVARIA MÚZEUM (Előadás/Kiállítás)

Savaria Múzeum, Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 9.
2018 Június 07. (Csütörtök) 17:00

Még több Előadás/Kiállítás ...

További programajánlatokért látogasson el a szombathelypont.hu weboldalra, vagy töltse le mobil alkalmazásunkat!

Adatok betöltése, kérem várjon...